31 mai 2009

Felinar

Plictiseala mare duminica asta. Mi-am adus aminte de felinare vazute pe net. Asa ca din plictiseala am suflecat o bere si am facut un felinar :).
felinar bushcraft
De la 2009_05_31
Foarte bun la camping. Cutii de bere se gasesc acum la orice margine de drum. Lumineaza binisor (m-am plimbat prin camera cu lumina stinsa) din cauza ca cutia reflecta lumina. De asemnea pe vant se roteste singura, datorita celor doua aripioare, stand mereu cu spatele la vant, asa ca nu se stinge.
felinar bushcraft
De la 2009_05_31
ATENTIE! Partea de sus se incinge foarte tare. Nu folositi nylon pentru a-l atarna (riscati sa se topeasca). De asemnea nu puneti mana direct. Puteti apuca felinarul de la baza. Legati de cheita cu sfoara normala. Daca legati cu sarma nu o sa se mai invarta.

30 mai 2009

Un cuib pentru niste cinteze

La munca avem o colivie in care si-au dus o parte din viata diverse animalute. Nu sunt de acord cu tinutul animalelor in colivii mai ales la serviciu unde mereu este agitatie si galagie. Si mai ales cand este vorba de animale exotice care sunt greu de intretinut. Ultimul locatar a fost o maimuta din hartie :) (da este corect) pe care am scos-o la imprimanta si am decupat-o. Am pus-o acolo in speranta ca nu vor mai pune alte animale. Maimuta a rezistat vreo jumatate de an daca nu ma insel. Vineri a fost evacuata :). Un coleg a cumparat 4 Cintezele australiene zebrate. Da... 2 nu erau suficienta. Ma rog... faza este ca mi s-a facut mila de ele cand am vazut ca stau pe un bat din plastic si nu au nici un loc unde sa se refugieze ca sa le dea o senzatie de siguranta.
De la 2009_05_30
Am vorbit cu colegul daca ma lasa sa incerc sa fac un fel de cuib. A fost de acord. Asa ca astazi am incalecat pe bicicleta si m-am dus in una din turele mele in Herastrau. Aveam in plan sa stau sa ma mai consult si cartea cu plante comestibile si sa vad ce gasesc pe acolo. Dupa ce am terminat cu "investigatiile" am inceput sa ma uit in jur poate-poate imi vine o idee cum sa fac cuibul. Din iarba nu prea imi venea sa fac asa ca m-am indreptat spre o salcie. Am cules cateva crengute tinere pe care le-am indesat in rucsac. Cand am ajuns in casa am inceput sa imbin crengile fara vreo logica anume. Aveam in cap doar forma generala.

25 mai 2009

O noapte pe litoral (Olimp)

In weekend am fost cu niste amici pe litoral la Olimp. Ei aveau treaba cu un concurs in comuna 23 August, iar eu vroiam sa fac pe Rambo pe plaja. Din pacate socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Intentionam sa stau la camping Olimp. Ei bine nu mai exista de foarte multi ani. Totul este in paragina. Era un paznic brunet care s-a oferit sa ma lase sa stau inauntru, dar lanturile de la gat si sclipirea din coltul ochilui m-au facut sa refuz de teama sa nu ma trezesc dimineata imbracat doar in ciorapi.

Am cautat un loc pe plaja. Din pacate nu am gasit. Poate daca m-as fi departat cam 1km spre 23 August as fi gasit dar vroiam sa am masina aprope fiind pe teren necunoscut si nestiind la ce sa ma astept din partea oamenilor din zona. Asa ca am gasit un luminis undeva pe marginea unui drum care cobora spre plaja. Avea si o vatra de foc lasata de cineva.

Am stat acolo doar o noapte pentru ca am avut o senzatie ca stau ca un boschetar in tufe din cauza amplasamentului. A doua noapte am stat la unul din prieteni in camera.

Oricum a fost o experienta interesanta.

18 mai 2009

Snugpak Rocketpak


Astazi am balit toata ziua la munca. O veni azi, n-o veni azi, o veni azi, n-o... ati priceput. A venit azi!

De la 2009_05_18 Snugpak
Acum ceva timp dupa ce am studiat terenul cu un sfat da la unul, cu un sfat de la altul am ajuns la concluzia ca singurul rucsac care ma coafeaza bine este un Snugpak Rocketpak.
De la 2009_05_18 Snugpak


De la 2009_05_18 Snugpak


De ce am ales Snugpak si nu orice alceva de la un magazin de munte?

Raspuns simplu. Sunt genul de om caruia ii place sa aiba acces imediat la cat mai multe lucruri indiferent daca are nevoie de ele sau nu. Pur si simplu este o pretentie de-a mea. Rucsacii de munte nu imi satisfac gusturile pentru ca sunt gen tub. Adica bagi totul intr-un tub. Daca ai nevoie de ceva care este la fund trebuie sa scoti tot. Iar daca au buzunare laterale acela sunt superficiale (foarte mici). Da stiu, un om organizat ar zice "pai da, daca nu stii sa-ti faci rucsacul!". Ei bine eu imi fac rucsacul dupa prioritatile mele si nu ale altora. Snugpak a fost gandit pentru armata englezeasca. Acces rapid la orice, oricand. De aceea l-am ales si nu imi pare rau.

De la 2009_05_18 Snugpak


Cu rucsacul Snugpak ai 3 rucsaci intr-un singur pachet. Adica ai rucsacul principal de 40litri (70 la cealalta varianta) plus 2 buzunare detasabile de cate 15 litri fiecare. Exista si un ham special (yoke) cu care poti lega cele doua buzunare impreuna si ai un rucsac de 30 de litri. Asta ca sa intelegeti cat de versatil este. Cu alte cuvite acest rucsac poate fi carat de doua persoane in acelasi timp :).

De la 2009_05_18 Snugpak



[edit 19.05.2009] am gasit "fotomodel". Pe frati-meu. :)

Am incarcat rucsacul la nivel paranoia ca sa vad cam cum vin puse. Am luat cam tot ce am de camping si am pus in/pe el. Am folosit si borseta in toate pozele.

Vazut din fata.
De la 2009_05_18 Snugpak

Cureaua bej este de la borseta.

Lateral.
De la 2009_05_18 Snugpak


Din spate.
De la 2009_05_18 Snugpak


De la 2009_05_18 Snugpak


Unul din buzunare l-am umplut cu sobita, sticla gradata de apa Nalgene, ibricelul si un kit de tigai de gatit in care am arzatorul de la butelia cu gaz, o canita, tacamuri si un maner special pentru apucat tigaile de pe foc. Mai este loc pentru supe instant.

In celalalt buzunar am pus hamacul, tenda si franghii. Adica tot ce inseamna adapost.

In mijloc am pus un sac de dormit care sta pe fundul rucsacului. A mai ramas o groaza de spatiu de umplut cu haine si ce mi-o mai trece prin cap. In capac va fi trusa medicala/igienica si maruntisuri gen lanterna frontala si alte nebunii. Sub capac am pus patura din lana.

De asemnea pe interior rucsacul are un buzunar special pentru camelback (punga de apa de baut din mers). Buzunarul a fost gandit sa nu stea pe spate ci pe laterala. Acest lucru este bun in perioadele reci cand apa nu iti va raci spatele. Personal nu sunt fan camelback asa ca am sa ignor aceasta optiune.

Pe exteriorul rucsacului am sfori si gaici pentru agatat alte echipamente cum ar fi patura din lana, bete de trecking, izopren si topor.

De asemenea, o chestie foarte faina. Pe fundul rucsacului, pe exterior se afla un buzunar cu fermoar. Inauntru se alfa DOUA pelerine de ploaie pentru rucsac. Una in culori de camuflaj si alta in culoarea rucsacului. La rucsacii verzi, a doua pelerina este camuflaj de desert.

Sunt EXTREM de incantat de rucsac. Este primul meu rucsac adevarat. Evident daca voi avea nenorocul sa pateasca ceva fara a fi abuzat am sa va zic. Oricum cel care mi-a recomandat acest rucsac (am uitat numele) mi-a spus ca a carat un sac de ciment cu el si "nu avea nici pe dracu'".

Cam atat. Am sa revin asupra acestui post cu fotografii mai detaliate (trebuie sa pacalesc pe cineva sa care rucsacul ca sa fac eu poze :) ) si eventual un filmulet cu ce am pus in el.

Numai bine.

17 mai 2009

Rezervatia naturala de bujori Comana

Sambata am fost la o plimbare pe la Comana. Am vizitat Rezervatia de bujori si locuintele lacustre (mai multe detalii pe celalalt blog). Am filmat un pic in padurea care mi se pare superba. Numai buna de venit si studiat plante si animale.


[edit 18.05.2009]
Dupa ce mi-a atras atentia pe mail unul din vizitatori, am cautat pe net un pic si am aflat ca acea urma care se vede foarte clar in clip este urma de mistret. Mistretul are copitele departate pre varf iar caprioarele le au apropiate.

10 mai 2009

O iesire Bushcraft style

Am iesit cateva ore cu niste prieteni buni la padurea Snagov. Am luat cartile cu plante, patura, hamacul si ceva de haleala si dusi am fost.

Padurea Snagov ar fi o padure frumoasa daca nu ar fi populata de oameni. Intra romanu' cu masina pe aratura (era arat special ca sa nu se intre cu masinile) printre copaci direct buza baltii. Asta a fost una. A doua... mai nene... padura canta HOUSE! Dar cum canta. Taranii respectivi au venit cu generator de curent si au bagat staia cu boxe. Iar boxele au bubuit numai house. Ne-au facut creirii piftie. Intre doua ritmuri de bas strecuram printre dinti cate un "'zgura matii". Jalnic. Lasand la o parte masinile si muzica a fost frumos.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Cu ajutorul cartii de plante comestibile am reusit sa identificam o planta care crestea abundent in zona.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


La noi se pare ca ii zice Turita lipicioasa (Galium aparine) sau Goosegrass in engleza. Daca o vedeti nu o bacati in gura :) Trebuie fiarta pentru ca are niste ace mici si dese pe spatele frunzelor, lucru care o face extrem de lipicioasa.

La capitolul recunoscut copaci am stat mai prost. In afara de stejar nu ne-am descurcat sa recunoastem altceva. De exemplu nu ne-am dat seama ce copaci sunt cei din prima poza.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Dupa o mica plimbare, ne-am cautat un loc de stat.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Nu am venit sa facem gratar. Fiecare aveam sandvisuri de acasa. Dar eu am vrut sa mai exersez aprinsul focului cu amnarul pe teren pentru ca acasa este totdeauna mai usor. Plus ca incepeau sa apara tantarii asa ca un foc era bun ca sa-i mai tina la distanta.

Asa ca am pregatit locul de foc. Am curatat locul pana la pamant pentru a nu exista riscul de a lua foc frunzele uscate de pe jos.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Dupa accea am inceput sa pregatesc iasca.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Si a inceput distractia.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


M-am chinuit un pic doarece totul era umed si era greu sa gasesc lemne uscate pentru ca fusesera curatate de catre grataragii. Oricum inca avand in sange acea boala romaneasca numita lene, nu m-am deplasat mai mult de 10-20 metri in jurul zonei de campare. As fi gasit sigur. Ma rog... Cand am vazut ca nu si nu, am scos artileria grea. Ciulini uscati adusi de la moldova :)

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Dar cum nici ciulinului nu-i place la Bucuresti si imprejurimile lui, nu am facut mare branza cu el. Parca sufla cineva sa mi-l stinga. La moldova ardeau cu o flacara de sa ma lase fara sprancene.
In cele din urma, amicul meu, baiat mai silitor, s-a deplasat mai departe un pic si mi-a adus ramuri uscate din copaci pentru ca acelea sunt cu adevarat uscate la mijloc cand e umezeala si nu lemnele de pe jos care se imbiba pana la mijloc cu apa. Cu bunatatile astea am reusit sa aprind focul dupa vreo 10-20 de minute de chin cu ciulini si alte lemne culese de pe jos. Mama ei de lene.

Morala este: Nu te culca pe o ureche daca ai facut foc din prima acasa sau in alt loc. Exerseaza mereu aceste tehnici pana le stapanesti foarte bine pentru ca dupa cum se vede nu merge mereu asa de usor.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Fumul de la foc trecea prin luminisuri se se vedea tare fain. Pacat de muzica din padure. V-am zis ca era HOUSE???

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Cuprins de malancolie blegoasa, admiram peisajul.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Asa... dupa un pahar de vorba m-am gandit sa experimentez constructia unui gratar primitiv. Si ca sa nu zica lumea ca am ciufulit copacii de niste nuiele aiurea, am zis sa prajesc niste salam pe el :).

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Legaturile le-am facut cu coaja de la niste crengi. As vrea sa pot spune ce copacei erau dar nu sunt capabil inca. La o mica aruncatura de ochi in carticica cu copaci ar putea fi un fel de salcie.

Salamul nu pot spune ca a avut un gust placut din cauza lemnului folosit la foc. Era un lemn moale care a dat o aroma ciudata salamului. Oricum, comestibil :)

Dupa masa o mica balanganeala.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Dupa ce s-au consumat lemnele in foc (am facut un foc mic cu lemne mici ca sa nu dureze mult) am udat cenusa cu apa si am avut grija sa verific ca este stinsa. Dupa aceea am imprastiat-o cu un bat si am acoperit la loc terenul cu funze. Singura dovada ca am fost acolo este gratarul pe care l-am infipt in pamant in locul unde a fost focul. Acesta este modul normal de a respecta locul unde ai stat. Natura ti-a dat un loc unde sa te simti bine. Tu trebuie sa-l dai inapoi cum l-ai gasit. Atunci natura ti-l va da si a doua oara.

De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


De la 2009_05_10 Padurea Snagov


Cam asta fost. O iesire placuta de vreo 4 ore. Daca nu urla muzica in halul ala ar fi fost si mai bine. Data viitoare am sa intru mai adanc in padure. Acum am vrut sa fim langa apa si de aceea am avut bafta de marlanii aia. Mi-am dat seama ca daca iti faci de lucru nu stii cum trece timpul. Am sa incerc sa raman peste noapte data viitoare.

Numai bine!

8 mai 2009

Plante anti-țânțari

Vine vara. Vin și țânțarii o dată cu ea. Mă uit la diverse documentare și văd câte un nene că ia o buruiană de pe jos, o freacă de el și gata cu țânțarii. Ce plantă e aia, o crește la noi? M-am ofticat de multe ori că nu cunosc și eu o asemenea plantă.

Astăzi m-am enervat și m-am pus pe cercetări. Am căutat evident plante care cresc la noi pentru că nu are sens să vă zic cu ce te freci în Africa de exemplu :)

În timp ce aflu mai multe informații am să editez acest post pentru a ține informația concentrată.

Deci să încep:

1. Iarba mâțelor sau Cătușnica (Nepeta Cataria).

Nu am să descriu utilizările de bază pentru că nu acesta este scopul meu acum. Pentru mai multe informații căutați singuri. Eu am făcut greul pentru că la noi nu se specifică dacă o plantă este bună ca insecticid.

Dacă aveți pisică o să vedeți că va deveni foarte jucăușă cu planta. Mirosul plantei declanșează un comportament jucăuș la pisici. Se folosește pentru a căptuși jucăriile pentru pisici :).


Partea folosită folosită: frunzele

Se freacă în palmă până se obține un ulei. Se aplica pe corp.

Se zice ca ar fi de 10 ori mai puternica în îndepărtarea țânțarilor decât DEET.
(N,N-Diethyl-meta-toluamide, abbreviated DEET, is the most common active ingredient in insect repellents - adică cel mai folosit ingredient din substanțele insecticide)

2. Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Este o plantă mediteraneană deci nu crește la noi în stare naturală. Este cultivată ca plantă medicinală, condimentară sau ornamentală.

La fel, se freacă până la obținerea unui ulei care se aplică pe corp.

3. Coada șoricelului (Achillea millefolium)
Se pare că nu este recomandată femeilor gravide.

4. Menta


Această informatie am extras-o din comentariile celor care au vizitat acest blog.
Sunt 25 de specii de mentă (mai mult cititi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha).

"Mint leaves are often used by many campers to repel mosquitoes. It is also said that extracts from mint leaves have a particular mosquito-killing capability. Mint plants planted near doorways help drive ants away."


Cam atât momentan.

Dacă cunoașteți și voi asemenea plante vă rog să îmi lăsați un comentariu cu un eventual link unde pot verifica informația. Nu voi posta informatii incerte. Unele plante sunt toxice și nu vreau să risc să intoxic pe cineva pentru că nu m-am interesat.


ATENTIE!
Nu folosiți pe răni deschise dacă nu cunoașteți mai multe despre plantă!

Verificați întâi pe o porțiune mică de piele dacă aveți alergii.

Fiecare avem pielea diferită. Exista șansa ca unele plante să nu aibă efect în contact cu anumite tipuri de piele. La fel și ceaiurile. Nu toate au efect pentru toți  Trebuie să cauți planta care se "înțelege" cu organismul tău.

7 mai 2009

Încă o lingură din mesteacăn

Având materie primă multă trebuie să o consum până nu se usucă lemnul :)
De la 2009_05_07
De la 2009_05_07
De la 2009_05_07
Nu am finisat-o. Am să o las așa câteva săptămâni într-o pungă de hârtie (cică ar încetini procesul de uscare) ca să se usuce încet. Dacă nu va avea crăpături o voi finisa și voi edita acest post. În mod normal ar trebui să o fierb cu sare ca să încetinesc procesul de uscare dar mi-e lene :) Cănița Kuksa de acum câteva zile deja are o crăpătura pentru că în necunoștință de cauză am lăsat-o la uscat în aer liber.

6 mai 2009

Cutiuță din mesteacăn

Ieri am curățat coaja de pe niște bucăți de mesteacăn primite de la un prieten. Având în vedere că este pentru prima oară când fac acest lucru, lipsa de experiență își spune cuvantul. Am folosit două rânduri de coajă pentru a fi mai solidă construcția. Marginile le-am cusut cu fir din paracord (ca sa nu zic că am dat banii degeaba :) ). Capacele le-am facut simplu prin felierea unuia din butuci. În mod normal pentru o îmbinare mai bună, după ce faceam cilindrul, se pune pe un placaj (scândură) și cu un creion se trasează conturul. Nu m-am complicat. Am trișat un pic folosind un pic de aracet pentru a fixa fundul. Puteau fi folosite cuișoare.
cutie din coaja de mesteacan
De la 2009_05_06

5 mai 2009

Mesteacănul

"Mestecenii sunt copaci foarte versatili. Sucul, coaja, frunzele, lemnul, crenguţele şi rădăcina sunt folosite pentru materiale de construcţie, tobe, tratamente medicale naturiste, uleiuri şi alte aplicaţii practice." - Wikipedia

Ieri, un coleg, căruia i-am transmis microbul, mi-a adus de la țară niște lemn de mesteacăn. De mult vroiam să văd cum este. De când am început să mă intersez de bushcraft am căpătat un respect foarte mare pentru acești copaci. Am întâlnit câțiva în natură dar nu am îndrăznit să mă ating de ei pentru ca erau singurii din zona respectivă și simțeam că fac genocid :).  Acestea sunt bucățile primite.
mesteacan
De la 2009_05_05 mesteacan

4 mai 2009

Noduri utile pentru ancorat tende și hamace

M-am comformat în urma cererilor. Inițial m-am păstrat pentru o zi când voi ieși la pădure pentru a fi mai plăcute clipurile. Cum acea zi e cam departe, azi-noapte pe la ora 2, fiind singur la serviciu și neavând prea multă activitate am decis să îmi umplu timpul.

M-am folosit de obiectele din birou:
- cuierul de haine al șefului meu.
- scaunul colegului.

Încep cu două noduri de ancorare. Sunt bune de folosit la unul din captele tendei. În celălalt capăt este neapărat necesar un nod de tensionare.

Primul nod de ancorare: Siberian hitch sau Evenk knot (folosit de crescătorii de reni din ținuturile nordice. Fiind foarte frig acolo, aveau nevoie de un nod rapid de făcut și sigur ca să nu stea cu mâinile expuse la frig)


Al doi-lea nod de ancorare:


Acum un nod de tensionare pentru linia utilitară (linia de care va fi agațată tenda)


Și un nod de tensionare pentru firele laterale (cele care sunt prinse cu cuie în pământ)


Acum nodul marinăresc (square knot în engleză). Acesta este nodul pe care îl folosesc la legat hamacul. Avantajul acestui nod este că nu se desface la greutate.


Iar la final, o mică "schemă" a modului de prindere a tendei și nodul Prusik.
Nodul Prusik a fost inventat de un alpinist austriac Karl Prusik in 1931. Este (mai degrabă era) un nod folosit de alpiniști pentru a se cățăra fiind un nod de fricțiune care nu alunecă decât în anumite condiții.

Sper ca se înțelege.

Numai bine.
Alex

1 mai 2009

Hamac cu tendă din rafie

Mă pregătesc de un somn în curte în hamac. Și cum se anunță ploaie am pus tenda din rafie proaspăt cumpărată de la Ikea (cca 20 lei).

Am folosit bețele de treking și o greblă ca să îi țin o latură ridicată :)

În mod normal tenda se prinde mult mai jos dar m-am folosit de o sârmă de rufe care atârna acolo așa că să nu credeți ca am pus intenționat așa de sus. La bază am legat sforile de cărămizi pentru ca este beton pe jos așa că nu pot bate cuie :).

hamac si tenda
De la 2009_05_01
hamac si tenda
De la 2009_05_01
După vreo 3 ore...
Alex